Obroty przy załączaniu klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavian1998
    Classic
    • 2007
    • 12

Panowie.
    Mam problem, przy szybkiej jeździe wyrzuca mi płyn ze zbiorniczka. Po przejechaniu paru km trzeba dolać 2 litry płynu.
    Pompa wody nowa, termostat się otwiera, przewody miękkie, nagrzewnica i chłodnica drożna.. Halllo pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • tomek_witkowski
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 13

Witam.
    Przy załączaniu klimatyzacji słychać jak sprężarka się uruchamia, wszystko fajnie...tylko obroty silnika wpadają w oscylacje...oczywiście na biegu jałowym tylko jest odczuwalne. Nie mam pomysłu już co może być nie tak? Ajudo

Komentarz

• rekin
      Rider
      • 2008
      • 398

raczej to normalne zachowanie silnika... Oczywiście spadek obrotów jest przez małą chwilę.
      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14887
        • Octavia IV (NX3)

Ja mam tak od nowości (4,5 roku).Po włączeniu klimy obroty jak gdyby na sekundę są zduszone i potem wzrastają. Klima działa bez awarii, więc chyba to normalka.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• tomek_witkowski
          Classic
          S_OCP Member
          • 2006
          • 13

Panowie wszystko się zgadza. Załączając sprężarkę potrzebuje ona jednak energii na działanie, tymsamym silnik (zwłaszcza) na biegu jałowym zostaje dodatkowo obciążony. Faktycznie przy załączeniu jest małe przeregulowanie do momentu zwiększenia dawki paliwa. Chodzi mi już o działanie silnika po załączeniu, obroty wpadają w oscylacje, delikatne bo delikatne, ale to boli

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

Czasami jest tak że silnik wentylatora jest źle wyważony i to on robi tyle ambarasu
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• tomek_witkowski
              Classic
              S_OCP Member
              • 2006
              • 13

I tu jest odpowiedź na moje pytanie...koja86 dzieki. Faktycznie ostatnio wymienialem kondenser i wentylator. Dziesiaj zbadam enkoderem obroty

Komentarz

Pracuję...